piątek, 1 maja 2015

Ciasto marchewkowe

W ostatnich czasach coraz częściej łączymy składniki, które teoretycznie do siebie nie pasują. Ciasto marchewkowe już nie dziwi, ale szpinakowe owszem. Dzisiaj jednak, przy okazji święta pracy, dnia wolnego i rozpoczętej majówki, upiekłam przepyszne ciasto marchewkowe. Nie wiem, ile ma kalorii, ale dziś to nie ma znaczenia!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cynamony
  • 1/2 łyżeczki kakao w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki orzechów, bakalii

Przygotowanie: 

   Zawsze zaczynam od obrania marchewek. Jeżeli są to grube, duże marchewki, powinno wystarczyć, gdy obierze się 3-4 sztuki. Obraną marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych okach.
   Następnie w misce należy wymieszać składniki suche: mąkę pszenną (najlepiej jest ją przesiać przez sitko, aby pozbyć się drobnych zanieczyszczeń i nadać jej pulchności), mąkę żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kakao.
   Do kolejnej miski należy wsypać cukier, dodać miód i wlać olej. Całość miksować. Kiedy cukier będzie już dobrze utarty, należy dodawać, cały czas miksując, po jednym jajku. Następnie, nie przerywając ucierania, wsypywać po łyżce mąki i dokładnie miksować. Dodać cukier wanilinowy. Cały czas miksować. Dodawać po garści marchwi, którą wcześniej należy mocno odcisnąć z soku (pozwoli to uniknąć powstania zakalca).
   Na sam koniec do ciasta należy dodać bakalie i orzechy. Wcześniej należy je wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zapobiegnie to opadaniu ich na spód ciasta.

W zależności od tego, jaką formę się wybierze, czas pieczenia wnosi od 40 minut do 1 godziny i 10-ciu minut. Jeżeli wybierzemy formę do keksa, należy piec całość około 1-1 godziny 10-ciu minut. Z kolei jeśli blacha będzie prostokątna, wystarczy, że ciasto spędzi w piekarniku 40 minut.
Temperatura pieczenia to 180°C.

Życzę smacznego!

Pieczcie, próbujcie i oceniajcie! Każda uwaga jest dla mnie cenna.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz