Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki żytniej razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cynamony
- 1/2 łyżeczki kakao w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki orzechów, bakalii
Przygotowanie:
Zawsze zaczynam od obrania marchewek. Jeżeli są to grube, duże marchewki, powinno wystarczyć, gdy obierze się 3-4 sztuki. Obraną marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych okach.
Następnie w misce należy wymieszać składniki suche: mąkę pszenną (najlepiej jest ją przesiać przez sitko, aby pozbyć się drobnych zanieczyszczeń i nadać jej pulchności), mąkę żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kakao.
Do kolejnej miski należy wsypać cukier, dodać miód i wlać olej. Całość miksować. Kiedy cukier będzie już dobrze utarty, należy dodawać, cały czas miksując, po jednym jajku. Następnie, nie przerywając ucierania, wsypywać po łyżce mąki i dokładnie miksować. Dodać cukier wanilinowy. Cały czas miksować. Dodawać po garści marchwi, którą wcześniej należy mocno odcisnąć z soku (pozwoli to uniknąć powstania zakalca).
Na sam koniec do ciasta należy dodać bakalie i orzechy. Wcześniej należy je wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zapobiegnie to opadaniu ich na spód ciasta.
W zależności od tego, jaką formę się wybierze, czas pieczenia wnosi od 40 minut do 1 godziny i 10-ciu minut. Jeżeli wybierzemy formę do keksa, należy piec całość około 1-1 godziny 10-ciu minut. Z kolei jeśli blacha będzie prostokątna, wystarczy, że ciasto spędzi w piekarniku 40 minut.
Temperatura pieczenia to 180°C.
Życzę smacznego!
Pieczcie, próbujcie i oceniajcie! Każda uwaga jest dla mnie cenna.
Następnie w misce należy wymieszać składniki suche: mąkę pszenną (najlepiej jest ją przesiać przez sitko, aby pozbyć się drobnych zanieczyszczeń i nadać jej pulchności), mąkę żytnią, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kakao.
Do kolejnej miski należy wsypać cukier, dodać miód i wlać olej. Całość miksować. Kiedy cukier będzie już dobrze utarty, należy dodawać, cały czas miksując, po jednym jajku. Następnie, nie przerywając ucierania, wsypywać po łyżce mąki i dokładnie miksować. Dodać cukier wanilinowy. Cały czas miksować. Dodawać po garści marchwi, którą wcześniej należy mocno odcisnąć z soku (pozwoli to uniknąć powstania zakalca).
Na sam koniec do ciasta należy dodać bakalie i orzechy. Wcześniej należy je wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zapobiegnie to opadaniu ich na spód ciasta.
W zależności od tego, jaką formę się wybierze, czas pieczenia wnosi od 40 minut do 1 godziny i 10-ciu minut. Jeżeli wybierzemy formę do keksa, należy piec całość około 1-1 godziny 10-ciu minut. Z kolei jeśli blacha będzie prostokątna, wystarczy, że ciasto spędzi w piekarniku 40 minut.
Temperatura pieczenia to 180°C.
Życzę smacznego!
Pieczcie, próbujcie i oceniajcie! Każda uwaga jest dla mnie cenna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz