niedziela, 10 maja 2015

Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwinią


 
Jest niedziela. Piękny, słoneczny dzień. Czas na spotkanie z przyjaciółmi, rodziną. Goście zapowiedzieli się, że za godzinę wpadną, a ty nie masz nic gotowego, czym możesz ich poczęstować? Żaden problem! W godzinę upieczesz przepyszne ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami.
Mają prawie same zalety - smakują tak, jak te ze sklepu, a wiadomo, co jest w środku, kosztują zdecydowanie mniej, czas ich przygotowania jest naprawdę niewielki.
Ale niestety mają jeden minus - znikają tuż po wyjęciu z piekarnika! :))

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego
4 połówki brzoskwiń w syropie
200g sera białego (najbardziej polecam serek Mój Ulubiony z Wielunia)
2 opakowania cukru wanilinowego
1 jajko
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Odrobina cukru do posypania

Przygotowanie:

   Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć je na blacie. Każde ciasto pokroić na 15 identycznej wielkości kawałków. W miseczce umieścić ser, cukier wanilinowy, opakowanie budyniu w proszku i żółtko oddzielone od białka. Całość energicznie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Połówki brzoskwiń pokroić na 4. Białko roztrzepać.
   Na połowie ciasta (15 kawałków) rozłożyć przygotowany ser. Rozprowadzić go, ale nieznacznie. Na ser położyć ćwiartki brzoskwiń. Brzegi dokładnie posmarować roztrzepanym białkiem. Nakryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić. Brzegi dodatkowo złączyć widelcem. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać niewielką ilością cukru (ja użyłam brązowego, gdyż ma większe kryształki).

Czas pieczenia: 40 minut
Temperatura pieczenia: 150° z termoobiegiem












2 komentarze:

  1. Ale pychota! podobne kupuje zawsze w biedronce na szalone śniadanie:P muszę wyprobować w domu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie byłam dziś w biedronce razem z mamą i wpadłyśmy na taki pomysł, że można by spróbować zrobić sememu ;) Wychodzą tańsze, więc tym lepiej ;) A w smaku bardzo przypominają te z biedry ;))

      Usuń