Ten przepis daje gwarancję stuprocentowego sukcesu, więc każdy może śmiało przygotować te ciasteczka. Są idealne do kawy lub herbaty.
Składniki:
1/2 szklanki otrębów owsianych
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki razowej (ja używam żytniej)
3 łyżki słonecznika
3 łyżki dyni
1/4 łyżeczki cynamonu
5 łyżek oleju
1 banan
1 jajko
40g suszonej żurawiny
1 duża garść orzechów
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: otręby, płatki, mąkę, słonecznik, dynię, cynamon, posiekane orzechy, żurawinę. Mieszamy.
W osobnej misce rozgniatamy banana, dodajemy jajko, miód i olej i mieszamy. Wlewamy do suchych składników i dokładnie łączymy. Z masy formujemy okrągłe "placki" i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Aby masa łatwiej odchodziła od rąk, warto co jakiś czas zwilżyć je zimną wodą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz