czwartek, 16 kwietnia 2015

Ciasteczka owsiane

Kiedy dbamy o linię, ważne są wszystkie kalorie. Warto zwrócić uwagę na to, co jemy. Każdy ma taki dzień, że potrzebuje "doładować się" czymś słodkim. Ale w takim momencie warto postawić na domowej roboty słodkości, których skład możemy dowolnie ustalić. Smaczne, słodkie, a zarazem szybkie w przygotowaniu są ciasteczka owsiane.





Ten przepis daje gwarancję stuprocentowego sukcesu, więc każdy może śmiało przygotować te ciasteczka. Są idealne do kawy lub herbaty.

Składniki:

1/2 szklanki otrębów owsianych
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki razowej (ja używam żytniej)
3 łyżki słonecznika
3 łyżki dyni
1/4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
5 łyżek oleju
1 banan
1 jajko
40g suszonej żurawiny
1 duża garść orzechów

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: otręby, płatki, mąkę, słonecznik, dynię, cynamon, posiekane orzechy, żurawinę. Mieszamy.
W osobnej misce rozgniatamy banana, dodajemy jajko, miód i olej i mieszamy. Wlewamy do suchych składników i dokładnie łączymy. Z masy formujemy okrągłe "placki" i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Aby masa łatwiej odchodziła od rąk, warto co jakiś czas zwilżyć je zimną wodą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz