Najładniejsza wychodzi w podłużnej formie do keksa, ale z okazji świąt można pokusić się o inny kształt ;)
Składniki:
1 kostka margaryny
6 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka kakao
aromat migdałowy (kilka kropel)
Przygotowanie:
1. Margarynę wyjąć z lodówki, by zmiękła.
2. Utrzeć ją z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę
3. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce olej, a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
4. Białka ubić na sztywną pianę z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Dodać do masy i delikatnie wymieszać
5. Wysmarować blachę margaryną i oprószyć bułką tartą
6. Wyłożyć na blachę 2/3 ciasta
7. Pozostałą część ciasta zmiksować z łyżką kakao i wylać na część białą
Ciasto należy piec ok. godzinę w temperaturze 180°C z termoobiegiem. W razie potrzeby skrócić/zwiększyć czas pieczenia, jeżeli ciasto będzie upieczone/surowe wewnątrz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz